Menu Tutup

Kena tilang

Semalam, sayà balik daripadà rumah kawan sayà. Malas nak tunggu lampu merah yang lamà sangat tu, tengok pun tiadà polis, sayà laju kereta masuk melanggar lampu merah.

Tak lamà lepas tu, sayà nampak lampu biru-biru dari cermin pandang belakang. Sayà mencarut dalam hati. Macammanà sayà boleh tak perasan keretà perondà yang tunggu belakang keretà sayà tadi?

Sayà kenà saman trafik. Dalam kertas tertulis pergi Mahkamah Majistret Selayang pukul 9 pagi padà Khamis nanti.

Kawan sayà bercerità, samannyà dikurangkan daripadà RM300 ke RM100 sahajà. Sedikit sebanyak tips daripadà kawan sayà ialah:

  1. Datang awal supayà kes sayà boleh difailkan segerà, bermaksud sayà akan dipanggil awal tak payah tunggu lamà-lamà.
  2. Ikut cakap encik/puan polis yang bertugas, kalau dià suruh bangun masà Tuan/Puan Majistret masuk silà berbuat demikian.
  3. Bilà namà sayà dipanggil silà ke hadapan, Encik/Puan polis akan tunjukkan di manà sayà kenà berdiri (orang yang kes dià dah lamà dan bawa peguam, merekà akan duduk di kandang pesalah, yang lain-lain termasuk sayà, berdiri sahajà depan Tuan/Puan Majistret tu).
  4. Bilà sayà berdiri kat tempat yang ditetapkan, pertuduhan akan dibacakan, pegawai yang bertugas akan sebut namà sayà, kesalahan sayà, di manà, pukul berapà, kenderaan apà…
  5. Bilà dià tanyà mengaku salah atau tidak, silà jawab “SAYÀ MENGAKU BERSALAH”.
  6. Bilà dià tanyà apà rayuan sayà untuk pertuduhan ini, jawablah sayà minta saman dikurangkan keranà belum bekerjayà, atau anak sulung kenà sarà keluargà, atau masih belajar… apà-apà alasan yang munasabah dan betul.
  7. Buat mukà kesian dan jangan pakai cantik-cantik sangat (tiadà kenà-mengenà pun sebenarnyà).
  8. Makà Tuan/Puan Majistret akan memberitahu apà hukuman yang dikenakan, dalam kes sayà, “awak didendà RM100, kalau tak bayar, masuk penjarà seminggu.”
  9. Lepas hukuman dibacakan jangan terus keluar, duduk dulu tempat tadi, bilà Tuan/Puan Majistret dah keluar baru sayà boleh keluar dan terus bayar saman tadi.

Sedikit penambahan, sistem saman sekarang ialah, makin lambat sayà bayar, makin banyak jumlah bayaran. Tapi itu mengikut jenis kesalahan juga. Kalau saman sayà kategori pertamà, tak kisah lah sayà bayar awal atau lambat, bayarannyà samà RM300. Jadi, lebih baik sayà masuk mahkamah. Boleh juga minta rayuan dikurangkan.

Jangan risau, Mahkamah Majistret Trafik bukanlah seperti mahkamah jenayah yang besar, luas dan menakutkan tu. Bilik dia kecil sahajà. Mejà panjang dan tinggi untuk Tuan/Puan Majistret, 2 mejà lain dan beberapà bangku panjang.

Pesanan sayà, berhati-hati di jalan rayà. Berhati-hati walau di manà awak beradà. Silà pekà terhadap keadaan sekeliling, jangan cuai melanggar lampu merah. Doakan semogà sayà berjayà.

Kalau Anda kena tilang di Malaysia, mungkin tips di atas bermanfaat. 🙂

Terjemahan bebas:

Semalam, sayà balik daripadà rumah kawan sayà. Malas nak tunggu lampu merah yang lamà sangat tu, tengok pun tiadà polis, sayà laju kereta masuk melanggar lampu merah.

Kemarin, saya balik dari rumah kawan saya. Malas menunggu lampu merah yang sangat lama itu, bahkan melihat tidak ada polisi, saya jalankan mobil melanggar lampu merah.

Tak lamà lepas tu, sayà nampak lampu biru-biru dari cermin pandang belakang. Sayà mencarut dalam hati. Macammanà sayà boleh tak perasan keretà perondà yang tunggu belakang keretà sayà tadi?

Tak lama setelah itu, terlihat ada lampu biru-biru dari kaca belakang. Saya menggerutu dalam hati. Bagaimana saya bisa tidak memperhatikan mobil patroli yang menunggu di belakang mobil saya tadi?

Sayà kenà saman trafik. Dalam kertas tertulis pergi Mahkamah Majistret Selayang pukul 9 pagi padà Khamis nanti.

Saya kena tilang. Dalam kertas tertulis menuju Sidang Hakim Selayang jam 9 pagi pada Kamis nanti.

Kawan sayà bercerità, samannyà dikurangkan daripadà RM300 ke RM100 sahajà. Sedikit sebanyak tips daripadà kawan sayà ialah:

Kawan saya bercerita, tilangnya dikurangi dari 300 Ringgit menjadi 100 Ringgit saja. Kurang lebih tips dari kawan saya yaitu:

Datang awal supayà kes sayà boleh difailkan segerà, bermaksud sayà akan dipanggil awal tak payah tunggu lamà-lamà.

Datang pagi supaya kasus saya bisa diberkaskan segera, maksudnya saya akan dipanggil duluan tak perlu tunggu lama-lama

Ikut cakap encik/puan polis yang bertugas, kalau dià suruh bangun masà Tuan/Puan Majistret masuk silà berbuat demikian.

Ikuti perkataan bapak/ibu polisi yang bertugas, kalau dia suruh bangun saat Bapak/Ibu Hakim masuk silakan lakukan demikian.

Bilà namà sayà dipanggil silà ke hadapan, Encik/Puan polis akan tunjukkan di manà sayà kenà berdiri (orang yang kes dià dah lamà dan bawa peguam, merekà akan duduk di kandang pesalah, yang lain-lain termasuk sayà, berdiri sahajà depan Tuan/Puan Majistret tu).

Saat nama saya dipanggil silakan ke depan, Bapak/Ibu polisi akan tunjukkan di mana saya harus berdiri (dia sudah menangani kasus ini sejak lama dan bawa pengacara, mereka akan duduk di tempat terdakwa, orang lainnya termasuk saya berdiri saja depan Bapak/Ibu Hakim itu).

Bilà sayà berdiri kat tempat yang ditetapkan, pertuduhan akan dibacakan, pegawai yang bertugas akan sebut namà sayà, kesalahan sayà, di manà, pukul berapà, kenderaan apà…

Saat saya berdiri di tempat yang ditetapkan, tuduhan akan dibacakan, pegawai yang bertugas akan menyebut nama saya, kesalahan saya, di mana, jam berapa, kendaraan apa…

Bilà dià tanyà mengaku salah atau tidak, silà jawab “SAYÀ MENGAKU BERSALAH”.

Saat dia bertanya mengaku salah atau tidak, silakan jawab “SAYA MENGAKU BERSALAH”.

Bilà dià tanyà apà rayuan sayà untuk pertuduhan ini, jawablah sayà minta saman dikurangkan keranà belum bekerjayà, atau anak sulung kenà sarà keluargà, atau masih belajar… apà-apà alasan yang munasabah dan betul.

Saat dia bertanya apa pembelaan saya terhadap tuduhan ini, jawablah saya minta tilangnya dikurangi karena belum bekerja, anak pertama tulang punggung keluarga, masih belajar, atau apapun alasan yang wajar dan jujur.

Buat mukà kesian dan jangan pakai cantik-cantik sangat (tiadà kenà-mengenà pun sebenarnyà).

Buat muka kasihan dan jangan pakai yang bagus-bagus (sebenarnya tidak ada hubungannya).

Makà Tuan/Puan Majistret akan memberitahu apà hukuman yang dikenakan, dalam kes sayà, “awak didendà RM100, kalau tak bayar, masuk penjarà seminggu.”

Maka Tuan/Puan Hakim akan memberitahu apa hukuman yang dikenakan, dalam kasus saya, “kamu didenda 100 Ringgit, kalau tak bayar masuk penjara seminggu.”

Lepas hukuman dibacakan jangan terus keluar, duduk dulu tempat tadi, bilà Tuan/Puan Majistret dah keluar baru sayà boleh keluar dan terus bayar saman tadi.

Setelah hukuman dibacakan jangan langsung keluar, duduk dulu di tempat tadi, jika Bapak/Ibu Hakim sudah keluar baru saya bisa keluar dan kemudian bayar tilang tadi.

Sedikit penambahan, sistem saman sekarang ialah, makin lambat sayà bayar, makin banyak jumlah bayaran. Tapi itu mengikut jenis kesalahan juga. Kalau saman sayà kategori pertamà, tak kisah lah sayà bayar awal atau lambat, bayarannyà samà RM300. Jadi, lebih baik sayà masuk mahkamah. Boleh juga minta rayuan dikurangkan.

Sedikit tambahan, sistem tilang sekarang yaitu makin lama saya bayar makin mahal bayarannya. Tapi itu sesuai jenis kesalahannya. Kalau tilang saya kategori pertama, tak peduli bayar sekarang atau nanti bayarannya sama 300 Ringgit. Jadi, lebih baik saya ikut sidang. Bisa juga minta pembelaan dikurangi.

Jangan risau, Mahkamah Majistret Trafik bukanlah seperti mahkamah jenayah yang besar, luas dan menakutkan tu. Bilik dia kecil sahajà. Mejà panjang dan tinggi untuk Tuan/Puan Majistret, 2 mejà lain dan beberapà bangku panjang.

Jangan khawatir, Sidang Hakim Lalu Lintas bukan seperti sidang kriminal yang besar, luas dan menakutkan itu. Ruangannya kecil. Meja panjang dan tinggi untuk Bapak/Ibu Hakim, 2 meja lain dan beberapa bangku panjang.

Pesanan sayà, berhati-hati di jalan rayà. Berhati-hati walau di manà awak beradà. Silà pekà terhadap keadaan sekeliling, jangan cuai melanggar lampu merah. Doakan semogà sayà berjayà.

Pesan saya, berhati-hati di jalan raya. Berhati-hati walau di mana kamu berada. Silakan peka terhadap keadaan sekeliling, jangan cuek melanggar lampu merah. Doakan saya semoga berhasil.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.